Zakaj so biseri na poroki “nujni”?

 | Uncategorized

Biseri so že od nekdaj ena prvih asociacij, ko pomislimo na poroko. So enostavni in hkrati popolni, zato ni čudno, da so prva izbira večine nevest.

Simbolika

Njihova posebnost po eni strani sega daleč v preteklost, ko še nismo poznali gojenja biserov in so bili prava redkost. Edini način pridobivanja biserov je bilo potapljanje in iskanje školjk. Biser se seveda ni skrival v vsaki školjki, poleg tega niso bili vsi najdeni biseri enakih oblik. Okrogli biseri so bili redkost in lahko si predstavljate, kako težko je bilo zbrati dovolj vsaj navidez enakih biserov za eno ogrlico in kakšna je bila njena cena. Zato so si jih lahko privoščili le najbolj bogati. Čeprav so danes biseri dostopni skoraj vsem, se jih še vedno drži sloves, da so primerni le za najbolj posebne priložnosti. In poroka je zagotovo ena izmed njih.

Po drugi strani pa biseri simbolizirajo čistost in nedolžnost, podobno kot tradicija bele poročne obleke. Biseri naj bi predstavljali nevestine solze sreče, nekatere kulture pa pravijo, da biseri varujejo nevesto, da v zakonu ne bi točila solz.

Tradicija

Veliko bodočih nevest svoje prve bisere dobi od dar od svoje mame ali bodoče tašče, za katere je biserna ogrlica del družinske tradicije, ki jo tako prenesejo na nevesto. Ni potrebno, da so biseri stari in da potujejo iz roda v rod, tradicija se ohranja tudi z nakupom nove biserne ogrlice, ki bo nošena kot poročni nakit. Biserni nakit je tudi priljubljeno darilo zaročenca, ki ga pokloni svoji izbranki.

Moda

So pa biseri kot poročni nakit odlična izbira tudi zato, ker jih lahko nosimo še dolgo po poroki, saj so znak prefinjenega okusa in večno v modi. Kombinirati jih je možno z večernimi oblekami za posebne priložnosti, odlično se prilegajo na poslovno eleganten stil, dopolnijo pa tudi povsem sproščen ulični stil, na katerega prisegajo največje podne poznavalke.

Ne glede na to, kateri zgodbi ali simboliki boste verjeli, z biseri ne morete zgrešiti. Pravi pomen pa je tako ali tako tisti, ki ga ob svojem dnevu ustvarita ženin in nevesta sama.