MASHKA

Shranjevanje in nega biserov

Biseri so ena najlepših stvaritev narave in če želimo, da ohranijo svojo lepoto, moramo zanje ustrezno skrbeti.

Shranjevanje biserov

Biseri so naravna stvaritev, ki se lahko dokaj hitro opraska ali poškoduje. Zato jih ne shranjujte poleg drugih kosov nakita, temveč v samostojni škatli, ali še bolje, zavite v mehko blago ali mošnjiček. Izogibajte se hrambi v izredno suhem in vročem prostoru. Biseri imajo radi zrak in vlažno okolje, ob pretirano suhem zraku lahko namreč pride do pokanja biserovine. Zato zaprti sefi ponavadi niso najboljša rešitev za hrambo biserov. K nekoliko bolj vlažnemu zraku lahko prispevate, če v sef položite vlažno krpo, vendar pazite, saj se lahko ob preveč vlage razvije plesen.
Pazljivo nošenje

Biseri morajo biti vaša zadnja misel, ko zapuščate dom in vaša prva, ko se vračate. Bisere si vedno nadenite šele po tem, ko ste končali z urejanjem vaše podobe. Sredstva, kot so kreme, pudri, parfumi in laki lahko namreč škodljivo vplivajo na bleščečo povrhnico bisera. Ko bisere snamete, je priporočjivo, da jih obrišete z nežno krpo – predvsem poleti, ko je potenje močnejše.

Vedno si jih snemite pred spanjem, prav tako pa ni priporočjivo, da jih nosite med prhanjem, plavanjem, pomivanjem posode, friziranju ipd. Izogibajte se stiku s kemikalijami, kot so kis, klor, amonijak, parfumi, kozmetika, laki za lase, belila ipd., saj lahko nažirajo površino bisera. Prav tako se izogibajte vročini, npr. sončni pripeki in močni sončni svetlobi.

Čiščenje biserov

Priporočljivo je, da ob rednem nošenju bisere na vsake toliko časa temeljiteje očistite. Umijte jih v nežni mlačni milnici, sperite s čisto vodo in obrišite z mehko krpo. Preden jih pospravite, jih pustite stati najmanj 24 ur, da temeljito posuši tudi svilena vrvica, na katero so nanizani.

Popravilo

Ob rednem nošenju, se z leti lahko vrvica začne nekoliko rahljati in presledki med biseri postajajo večji. To se lahko odpravi s ponovnim nanizanjem biserov. Biseri so običajno nanizani z vozli, ki preprečujejo, da bi se med seboj drgnili, po drugi strani pa tudi preprečujejo, da bi se razleteli, vkolikor se vrvica strga.

Join Waitlist We will inform you when the product arrives in stock. Please leave your valid email address below.