MASHKA

O biserih

Biseri so upravičeno poimenovani kot ena najlepših stvaritev narave, saj nastanejo v živem organizmu in so posledica biološkega procesa. Proizvajajo jih namreč školjke bisernice s svojim obrambnim mehanizmom.

Nastanek biserov

Lupina školjke je sestavljena iz več plasti, med katerimi je za tvorbo bisera najpomembnejša biserna plast ali ti. biserna matica, notranja stran lupine školjke. Ob notranji strani lupine leži tkivo, ki se imenuje plašč. Ta izloča kalcijev karbonat v mineralni obliki kot kalcit ali aragonit, ki veže organsko vezivo imenovano conchiolin. Ta snov je biserovina, ki jo plašč proizvaja za rast in zaščito školjke ter nalaga na notranjo steno lupine in tvori trdno biserno matico.

Ko v školjko med plašč in biserno matico oz. lupino zaide tujek, npr. delec peska ali parazit, ta draži školjko. Školjka se zavaruje tako, da okoli njega začne oblagati biserovino – plast za plastjo in tako nastane biser.

Gojenje biserov

Gojeni biseri so ustvarjeni na enak način kot naravni, le da so nekoliko spodbujeni s strani gojiteljev. Danes je gojenje biserov precej razvejana a hkrati zahtevna dejavnost, ki poteka na posebnih farmah, kjer bisernice, podobno kot ostrige, gojijo na splavih. Gojenje biserov poteka tako, da se v školjko ročno vstavi tujek, nato pa školjka nadaljuje svoj naravni proces z oblaganjem biserovine. Da biser doseže ustrezno velikost ponavadi traja od dve do štiri leta.

Vstavljanje tujka je dolgotrajen proces, ki zahteva kirurške spretnosti in izkušnje. Gojitelji školjke sprva nekaj mesecev pripravljajo, tako da jim s premikom v mirnejšo in hladnejšo vodo upočasnijo metabolizem in stres. Pred vstavitvijo jih z različnimi triki pripravijo do tega, da se razprejo in omogočijo dostop do tkiva. Nasilno odpiranje bi namreč ubilo školjko. Gojitelji nato naredijo majhno zarezo v plašč školjke in vanj vstavijo tujek. Pri sladkovodnih biserih je dovolj že zareza, da spodbudi izločanje biserovine in vstavljanje tujka ni potrebno, zato je biserovina pri teh biserih še čistejša. Po posegu školjke še nekaj mesecev gojijo v mirnih vodah, kjer lahko spremljajo in preučujejo njihovo okrevanje, šele nato jih prenesejo v gojitvene košare, kjer ostanejo približno tri leta, da zrastejo do ustrezne velikosti.

Danes so skoraj vsi biseri, ki jih je mogoče kupiti na trgu, gojeni. Delimo jih na sladkovodne in morske, med slednjimi so najbolj cenjeni Tahiti in južnomorski biseri (Avstralija), najbolj priljubljeni pa Akoya biseri (Japonska, Kitajska). Sladkovodni biseri so najbolj razširjeni, saj je razvoj gojenja omogočil njihovo visoko kvaliteto in množično proizvodnjo, tako da so lahko dostopni skoraj vsakomur.

Gojeni ali naravni biseri?

Razlike med naravnimi biseri in gojenimi skoraj ni mogoče prepoznati, potrebne so rentgenske preiskave jedra bisera. Oboji, tako naravni kot gojeni nastanejo v školjkah bisernicah, zato kvaliteta gojenih biserov ni nič slabša od naravnih. Nasprotno, gojeni biseri nastajajo v kontroliranem okolju, zato lahko dosegajo še bolj popolne oblike in lepši lesk. Naravni biseri so najrazličnejših oblik in velikosti, po drugi strani pa lahko dosežejo višjo ceno, saj so izjemno redki in jih je težko najti. Tako gojeni kot naravni biseri pa so stvaritev narave, saj človeška roka še ni iznašla načina za gojenje biserov izven školjk.

Barva biserov

Barva biserov je odvisna od vrste školjke, biserne matice in biserovine, ki jo izloča. Biseri so navadno beli, lahko s kremastim, rožnatim ali vijoličnim odtenkom. Biseri pa so lahko tudi rumeni, zeleni, modri, sivi ali črni. Črni biseri so zaradi redkosti posebno cenjeni.
Vrednost biserov

Vrednost bisera je odvisna njegovega izvora, ali gre za naravne, gojene, morske ali sladkovodne bisere in se opredeli po tem vrstnem redu. Nato se ocenjujejo glede na lesk, barvo, velikost, površino in velikost oz. simetrijo. Pri tem je najvažnejši lesk. Ta je tem lepši, čim tanjše so plasti biserovine. Veliki, popolnoma brezhibni biseri so redki in dosegajo najvišje cene.

Pravilne okrogle oblike ponavadi lahko dosežejo le gojeni biseri. Večina biserov je nepravilnih okroglih oblik, ovalnih, kapljičastih ali podobnih simetričnih oblik. Biseri se lahko razvijejo tudi v popolnoma nepravilne oblike, rečemo jim baročni biseri.

Za vsakega lastnika biserov je največja vrednost v njihovi unikatnosti. Vsak biser je namreč edinstven in na svetu ni bisera, ki bi mu bil popolnoma enak. To je mogoče zato, ker so biseri proizvod narave in človek ne more določati njihove končne podobe, kot to lahko z brušenjem in strojno obdelavo stori pri vseh ostalih draguljih.

Zato tudi izdelava bisernega nakita poteka ročno, s skrbnim prebiranjem in razvrščanjem biserov, ki omogoči, da so na enem kosu nakita, npr. na ogrlici, nanizani le najbolj ujemajoči se biseri.

 

Kateri so pravi?

Biseri so zaradi svoje lepote in vrednosti pogosto ponarejeni. Iz plastike in podobnih snovi jih izdelujejo tako modne hiše kot drugi preprodajalci. Seveda pa se nič ne more kosati z lepoto pravega bisera.

Umetne bisere ponavadi prodajajo pod poimenovanji “simulirani”, “faux”, “stekleni”, “plastični”, “sintetični” …

Prepoznavanje pravih biserov je za nepoznavalce lahko zelo težko. Na otip so pravi biseri hladni in precej težki, najbolj enostaven test, kako prepoznamo pravi biser, pa je test z zobmi. Če biser podrgnemo po zobeh, daje občutek kot da je grudast ali posut z drobnim peskom, medtem ko so umetni biseri popolnoma gladki.

Prave bisere lahko prepoznamo tudi po nekaterih vidnih znakih. Naravni biseri so lahko popolnih oblik, okrogli in brez napak na površini, a so ti izjemno redki in dragi. Na večini naravnih biserov se lahko s prostim očesom prepozna rahle ali očitne nepravilnosti, od udrtinic do obročev, ali so ti nepravilnih okroglih ali ovalnih oblik. To je tisto, kar dela bisere posebne, so proizvod narave, zato si nista niti dva popolnoma enaka. Če jih pogledate na soncu, boste opazili, da se lesk v vsakem biseru odseva nekoliko drugače, medtem ko so umetni biseri ponavadi popolnih oblik in z enakim enakomernim sijajem.

Join Waitlist We will inform you when the product arrives in stock. Please leave your valid email address below.